Logo Brandoverslag.com
Wat is spiegelsymmetrie

Wat is spiegelsymmetrie

Figuur spiegelsymmetrie
Woning spiegelsymmetrie

"Bij het bepalen van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een brandcompartiment naar een ruimte van een op een aangrenzend perceel gelegen gebouw wordt voor het op het andere perceel gelegen gebouw uitgegaan van een identiek maar spiegelsymmetrisch ten opzichte van de perceelsgrens gelegen gebouw. Indien het perceel grenst aan een openbare weg, openbaar water, openbaar groen, of een perceel dat niet is bestemd voor bebouwing of voor een speeltuin, een kampeerterrein of opslag van brandgevaarlijke stoffen of van brandbare niet milieugevaarlijke stoffen vindt deze spiegeling plaats ten opzichte van het hart van die weg, dat water, dat groen of dat perceel."

Spiegelsymmetrie


Het Bouwbesluit schrijft voor dat het brandoverslagrisico bepaald moet worden ten opzichte van een spiegelsymmetrisch gebouw. Die spiegel moet staan op de perceelsgrens. Zie de figuren hiernaast.

Waarom moet dat eigenlijk?

De wetgever is van mening dat iedere situatie op dezelfde manier beoordeeld moet worden, onafhankelijk van waar je bouwt.


Wanneer je bijvoorbeeld rekening mag of moet houden met een pand dat al op een buurperceel staat dan kan dat een voordeel zijn (als die ver weg staat) of een nadeel (als die dichtbij staat). Op die manier is de situatie bij de buren dus van invloed op jouw situatie.


Wanneer je rekening moet houden met spiegelsymmetrie is de situatie bij de buren niet van invloed op jouw situatie en dat is de bedoeling van de wetgever. Door je woning bijvoorbeeld een halve meter op te schuiven vergroot je de rekenafstand dus met een meter en dat kan soms net het verschil maken.


Mogelijkheden

Het gebruik van spiegelsymmetrie biedt in onze ogen uiteindelijk meer mogelijkheden dan onmogelijkheden. Wij kijken samen met u graag daarnaar.

Bouwtekening
door duda-wsm 09 feb., 2022
Op de onderstaande figuren is te zien hoe een tekening van een gebouw vertaald wordt naar een rekenmodel voor het bepalen van het brandoverslagrisico. Op de rechter figuur is 1 overslagsituatie te zien van een appartement op de begane grond naar een appartement op de 1e verdieping.
Woning gespiegeld
door duda-wsm 20 jun., 2021
De nieuwe NEN 6068, 2020 is op 1 januari 2021 opgenomen in het Bouwbesluit. Vanaf die datum moeten alle brandoverslagberekeningen die nodig zijn voor het aanvragen van een vergunning, worden uitgevoerd conform deze nieuwe norm. In de nieuwe NEN 6068 is een aantal aanpassingen doorgevoerd om het toepassingsgebied te vergroten.
Share by: